Wal 26C 2871 BB Schoonhoven
VOLG ONS
Het stadje Schoonhoven ontstaat in de 12e eeuw in een uitgestrekt veenweidegebied op de grens van Holland en Utrecht aan de monding van het veenriviertje Zevender.

Binnen de rivierdijken van de Lek en de Hollandse IJssel ligt nog steeds het unieke en gave verkaveling patroon van de middeleeuwse ontginningen met karakteristieke lang gerekte percelen en poldersloten. Fietsend of wandelend door de polders van de Lopiker- en Krimpenerwaard langs boerderijlinten en windmolens maakt u kennis met de rijke cultuurhistorie van het gebied.

Schoonhoven de beroemde Zilverstad met haar beschermde stadsgezicht en 150 rijks-monumenten. Tussen de monumenten, winkels en restaurants vindt u de vele juweliers en goud-en zilversmeden. Hier worden uw sieraden al eeuwenlang op dezelfde ambachtelijke wijze gemaakt.
Schoonhoven ook wel bekend als Zilverstad; het wordt altijd in
één adem gezegd.

Stukje historie; Sinds Janne de goudsmid in 1360 zilverwerk maakte voor graaf Jan van Blois, hebben 1000 meesters in Schoonhoven gewoond en gewerkt. Het luisterrijke hof van Jan van Blois, de heer van Schoonhoven, vormde in de 14de eeuw het eerst decor voor de goud- en zilversmeden van de stad. Al in de 17de eeuw waren er bekende zilversmeden. Schoonhoven heeft nog steeds een internationale Zilverschool. De stad staat dan ook bekend als de Zilverstad.

Daarna gingen opleidingen en opvolging meestal van vader op zoon en van opa op kleinzoon. Zo werden de tradities van het vak in de Zilverstad ruim 650 jaar doorgegeven tot op de dag van vandaag. Het hele jaar door kunt u terecht bij diverse goud- & zilversmeden verspreid door de hele stad, en
één keer per jaar komen er wereldwijd bezoekers naar de Nationale Zilverdag.
Schoonhoven Zilverstad ligt centraal in Nederland in de provincie Zuid- Holland (half uurtje vanaf domstad Utrecht, kaasstad Gouda en havenstad Rotterdam) is een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Dat is niet voor niets, want het gezellige historische stadje gelegen langs de rivier de Lek in de Krimpenerwaard, grenst aan de Lopikerwaard en Alblasserwaard heeft bezoekers veel te bieden: zilver, historie, cultuur, natuur, recreatie,  gezelligheid en allerlei evenementen. Geen wonder dat steeds meer Nederlandse en buitenlandse bezoekers hun weg naar de Zilverstad vinden, voor een dagje uit of voor een kort verblijf van een paar dagen.
Waarom een wandeling door de binnenstad van Schoonhoven zo fijn is? In de rust van een wandeling valt je oog op de mooie details van de vele historische panden die Schoonhoven rijk is. Je hebt en neemt de tijd om de prachtige monumenten en mooie haven te bewonderen en stapt op je gemak binnen bij een van de leuke horeca- en winkeladresjes.

Bij de Informatiepunten in Schoonhoven kun je verschillende wandelroutes vinden. Kies uit de Hotspot- of de Zilverwandeling of maakt het Waterlinie-ommetje, naar wens gecombineerd met Nieuwpoort, de stad die samen met Schoonhoven de vestingtweeling vormt.

Bij de VVV (Stadhuisstraat 1) is tevens de open-atelierroute verkrijgbaar.

Deze wandelroute leidt u langs diverse zilversmidateliers, onder andere de Watertoren welke midden de negentiger jaren gerestaureerd is en momenteel aan drie zilversmeden plaats biedt.
Nederlands Zilvermuseum
Een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven betekent een leuk, interactief en leerzaam uitje voor jong en oud. Bezoekers zien, voelen, ruiken en horen zilver en ontdekken nog veel meer over dit veelzijdige edelmetaal in de Wereld van Zilver.

De unieke collectie wordt vernieuwend gepresenteerd in prikkelende thema
s als leven & dood, opscheppers en eeuwige roem. Eén van de hoogtepunten is de langste zilverdoe-tafel ter wereld: een interactieve tafel vol zilververhalen en -opdrachten.

In de Zilversmederij onthullen ambachtelijke smeden hun geheimen waarna bezoekers zelf aan de slag kunnen gaan in het Zilverlab.

Het museum beschikt over een restaurant en is volledig rolstoel toegankelijk.

Kazerneplein 4
2871 CZ Schoonhoven
Telefoon: +31 182 38 56 12
E-mail: info@zilvermuseum.nl
Het Schoonhovens Edelambachtshuys
In de voormalige Synagoge is een grote particuliere collectie antiek zilver uit Schoonhoven van de Gouden Eeuw tot 1900 ondergebracht. Ook hedendaags zilver en de vervaardiging hiervan zijn in de zilversmidswerkplaats te bewonderen.

Naast deze hedendaagse werkplek is ook de werkplek van een zilversmid uit de 17e eeuw te bezichtigen evenals een Mikwh, een traditioneel Joods bad dat achter de synagoge is gevestigd.

Haven 13
2871 CK Schoonhoven
Tel: 0182-382614
Streekmuseum voor de Krimpenerwaard "de Crimpenhof"
Het museum is gehuisvest in een monumentale boerderij, waarin een beeld wordt gegeven van het wonen en werken op het platteland in de Krimpenerwaard in de 19e en begin 20e eeuw.

IJsseldijk 312, 2922 BM Krimpen a/d IJssel

Tel. 0180-514866
Natuurmuseum "De Wielewaal"
Vlakbij de stad Schoonhoven bevindt zich het natuurmuseum de Wielewaal. Het natuurmuseum geeft een blik op de prachtige en gevarieerde natuur van Het Groene Hart. Bijna alle opgezette dieren en vogels zijn slachtoffer van het verkeer. Door het steeds drukkere verkeer en de oprukkende bebouwing verdwijnen steeds meer unieke natuur- en cultuurlandschappen. Lou brengt met muurschilderingen de opgezette vogels en dieren weer terug in hun unieke omgeving. Hiermee wordt een sfeervol beeld gegeven van de rijke natuur om ons heen.. Ook is er een klompenwinkeltje.

www.museumdewielewaal.nl
Tel. 0182-384454
In de omgeving zijn verschillende fietsroutes uitgezet.
Gemeente Krimpenerwaard
http://www.krimpenerwaard.nl

VVV Schoonhoven
http://www.vvvschoonhoven.nl

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk 742 jaar Nederlands watermanagement
http://www.kinderdijk.nl

City management Schoonhoven
https://www.inschoonhoven.nl/over-ons

Veerdienst Schoonhoven
https://www.veerdienst-schoonhoven.nl/home.html
Openlucht Zwembad
t Wilgerak
Lekdijk Oost 1
Schoonhoven
Tel. 0182 38 27 49
© 2020 B&B Zilverstad